Popis najboljih kredita

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Što je dobro znati o financijskoj pismenosti?

Financijska pismenost je čuvar vašeg novca

O tome koliko zarađujete, koliko i na što trošite i koliko uspijete uštedjeti bi moglo pričati vaše kućno knjigovodstvo kad bi ga vodili, a trebali bi, ako zbog ičeg, onda zbog financijske krize koja je zahvatila cijeli svijet. Financijska pismenost je čuvar vašeg novca bilo na osobnoj razini ili na poslovnoj razini ako ste privatni poduzetnik. Financijski pismena osoba vodi računa o svakom novčiću, ne zbog škrtosti, nego zbog toga što zna kako je teško zaraditi.

Financijska pismenost utječe na sve vaše odluke o rukovanju novcem koji imate, kada, kako i koliko ćete trošiti i koliko ćete mjesečno odvojiti za štednju, nikako ne zaboravite štednju. Ako ste financijski ništa ne trošite stihijski, sve kupovine bilo da se radi o robama ili uslugama planirate, znate iskoristiti sve popuste i porezne olakšice u svakoj situaciji. Kroz kućno knjigovodstvo retrogradno možete pratiti porast životnih troškova po svim stavkama bilo da se radi o kupovini ili plaćanju računa.

Financijska pismenost vas uči pametnom raspolaganju novcem

Neki ljudi i u ovim teškim vremenima dobro zarađuju, ali uvijek pri kraju mjeseca posuđuju od prijatelja za jutarnju kavu i gablec. I kada ih pitate kako im njihova dobra plaća nije dostatna za cijeli mjesec, sa razoružavajućim nehajnim smiješkom će vam objasniti da je istina da dobro zarađuju, ali i skupo žive. Ako spadate u tu kategoriju, financijska pismenost vas uči pametnom raspolaganju novcem, vrlo je financijski nepismeno trošiti bez mjere, a onda posuđivati.

Financijska pismenost vam je potrebna i ako tražite brzi kredit, jako je važno da znate razliku između zatraženog i odobrenog kredita i iznosa koji dobivate na ruke ili vaš bankovni račun. Ako postoji razlika između ta dva iznosa, trebate znati na što je ona otišla, nadalje morate znati sve o redovnim i zateznim kamatama, mjesečnim ratama otplate i roku otplate i da to sve prilagodite svojim potrebama, ali i mogućnostima redovite otplate, a da to ne naruši kvalitetu vašeg života.

Financijska pismenost uči štednji i ulaganju u budućnost

Rasipnost i razmetanje novcem je neukusno i prije ili kasnije rasipnike stigne kazna za bahatost i razmetljivost. Financijska pismenost uči štednji i ulaganju u budućnost, jer je štednja prvo slovo abecede u financijskoj edukaciji. Ako su banke škrte i nestimulativne s kamatama na štednju izaberite neko pametno osiguranje, mirovinsku štednju koju ćete pretvoriti u rentu kad odete u mirovinu i tako povećati svoje prihode u starosti, uložite u dionice, zlato ili vrijedne umjetničke predmete.

Financijska pismenost vas može usmjeriti i na neke druge investicijske fondove, možda u ulaganje u kriptovalute. Polica životnog osiguranja je dobar način štednje i ne zaboravite da vam neki od ovih vrsta štednje donose i porezne olakšice i državne poticaje. Napravite plan nužnog trošenja bez tog iznosa koji odvajate za štednju, kao da ga i nemate, plaćajte taj iznos trajnim nalogom pa nećete doći u napast neredovitih uplata zbog nekih izvanrednih kupnji ili nekih drugih izvanrednih troškova.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (299 ocjena)