Popis najboljih kredita

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Što je financijska pismenost

Financijska pismenost je abeceda pametnog trošenja novca

Potrošačko društvo je osim ekoloških problema stvorenih gomilanjem i brzim odbacivanjem svega i svačega, stvorilo i niz psiholoških poremećaja koja vode u zaduživanje. Jedan od prvih je emotivno kupovanje u kojem osoba kupnjom kompenzira emotivne praznine. Kompulzivno kupovanje je prisilna radnja koja kreće u svijesti pojedinca kao unutarnji imperativ “moram imati to i to”. Ovisničko šopingiranje je trošenje radi trošenja, a financijska pismenost je abeceda pametnog trošenja novca i spas od ovakvih “psiholoških” kupovina.

Krediti mogu biti spas od nakupljenih dugova kroz psihološka kupovanja najčešće nepotrebnih stvari i prvi korak učenja što je to financijska pismenost, jer morate mijenjati svoje potrošačke navike da bi otplatili kredit i uz otplatu koliko toliko normalno živjeli. Drugi korak je uvođenje popisa za kupovanje od kojih ne odustajete zbog nijednog razloga i nikakve rasprodaje ili sniženja. Treći korak je vođenje kućnog knjigovodstva koje je vrsta stalne kontrole nad svojim potrošačkim potrebama, navikama i slabostima kojima ne smijete popuštati.

Financijska pismenost je vodič za isplativu štednju

Krilatica koja ka že da se nitko nije obogatio radom ima pomalo i istine u sebi, jer većina uspješnih ljudi govore više o ulaganjima, štednji i investicijama te pametnim obrtanjem novca, jer je za njih čuvanje gotovog novca mrtvi kapital. Financijska pismenost je vodič za isplativu štednju, vodič kroz investicijske fondove i razna osiguranja, vodič kroz ulaganja u nekretnine, umjetnine, zlato i druge vrijednosti, ali i kroz najpovoljnije kredite ako započinjete neki svoj samostalni posao.

Raditi treba, raditi je zdravo, rad održava egzistenciju, ali financijska pismenost sugerira i štednju. Mnogi se izgovaraju malim plaćama i mirovinama i kažu da u ovim kriznim vremenima nemaju dovoljno ni za život, a kamo li za štednju. No, rečenica” od čega ću štedjeti kad nemam od čega živjeti”, ne drži vodu, povijest pokazuje da u kriznim vremenima treba štedjeti još i više i to rezanjem životnih troškova, pametnim kupovanjem, promjenom životnih navika i življenju prema mogućnostima, a ne prema željama.

Financijska pismenost vam štedi novac u svim aspektima života

Može se štedjeti na grijanju, blaga je zima, u potrošnji struje, isključite velika trošila, gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, peglajte samo najnužnije. Financijska pismenost vam štedi novac u svim aspektima života, ako baš morate leći na ispeglane plahte koje ćete odmah zgužvati, perite krevetninu u velikim praonicama rublja, dobit ćete je ispeglanu i složenu, a električnu energiju ćete uštedjeti i na pranju i na peglanju, a uštedjet ćete i svoje dragocjeno vrijeme.

Kraj silnih omekšivača za rublje ne bi trebali peglati ni ručnike, kuhinjske krpe ili donje rublje, to je rasipanje vremena, električne energije i novca. Financijska pismenost zagovara racionalno korištenje svih resursa. Kupujte samo potrebne stvari, nosite popis za kupnju koji uspješno ograničava prekomjerno i nepotrebno trošenje, kupujte na akcijama i samo koliko vam treba. Sniženja nisu poziv za stvaranje zaliha, jer većina roba i namirnica ima ograničen rok upotrebe, a bacanje nakupovanih namirnica zbog isteklog roka trajanja je bacanje novca.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (550 ocjena)