Popis najboljih kredita

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Trajanje
do 18 mjeseci

Iznos kredita
75 EUR - 4000 EUR

EKS max
7.26%

Koju kreditnu karticu odabrati

Što je kreditna kartica?

Kreditna kartica je instrument bezgotovinskog plaćanja koji možemo koristiti za plaćanje za robu i uslugu u poslovnici i preko online trgovine u jednom komadu ili na otplatu na više mjesečnih rata. To je vrsta odnosno sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja. Kreditna kartica se izdaje na temelju boniteta korisnika kartice, odobrenog kredita ili na temelju pokrića na računu. Kreditne kartice se pojavile prije Drugog svjetskog rata u SAD-u, te su se nakon rata počele širiti prvo po teritoriju SAD-a, te zatim na cijeli svijet. 60. ih godina su se u kartično poslovanje uključuje i banke. Prvo se pojavio Diner Club, naposljetku American Express i Carte Blanche, te potom bankarske kartice BankAmericard, koja je kasnije postala VISA, i na kraju Mastercard. Postoje nekoliko vrsti kreditnih kartici, a to su vam revolving, charge, prepaid, debitne, gotovinske i co branding kreditne kartice. Najčešće kreditne kartice koje se trenutno izdaju klijentima su charge i revolving kreditne kartice.

Kako se dobiva kreditna kartica?

Kreditna kartica se može dobiti u vašoj matičnoj banci, a kako bi vam banka odobrila vašu kreditnu karticu, prvo moraju ocijeniti vašu kreditnu sposobnost otplate dugovanja i provjeriti vaš kredibitilite odnosno urednost u plaćanju već postojećih obveza prema banci. Kao i za klasične kredite, tako i za kreditnu karticu, morate imati određenu visinu primanja kako bi vam ju odobrili. Kreditna kartica se ugovara na način da morate prvo popuniti pristupnici na kojemu morate navesti sve osobne podatke koji se tu traže, te ujedno morate navesti podatke o zaposlenju, visini primanja, postojeće obveze i željenom načinu korištenja kreditne kartice. Također, sami birate datum dospijeća računa vaše kreditne kartice. Uz ispunjenu pristupnicu, morate bankaru priložiti i dokaz o redovnim mjesečnim primanjima te ujedno dati na uvid vašu osobnu iskaznicu ili drugi oblik identifikacijske isprave. Rješenje odnosno odobrenje kreditne kartice možete očekivati za okvirno 10 radnih dana, i nakon što vam odobre, za tjedan dana će vam kartica i PIN biti spreman za pokupiti.

Kreditna kartica i vrste

Kreditna kartica može jako dobro kada vam zatreba dodatni novac, u neku ruku vam dođu kao brzi krediti kada vam pod hitno treba novac. Kao što smo i ranije naveli, postoji vam nekoliko vrsti kreditnih kartica, a u ovom dijelu ćemo vam objasniti koje su razlike među njima.

  1. Revolving kreditna kartica je kartica koja ima na sebi odobreni osobni limit potrošnje, i to je samoobnavljajući kredit. Klijent može sam odlučiti o iznosu kredita koji želi koristiti te tempu i načinu vraćanja kredita. Banka pak s druge strane utvrđuje minimalni iznos iskorištenog kredita koji mora plaćati u mjesečnim ratama, uglavnom iznose oko 5 do 10 posto, plus na anuitet se računa i kamatna stopa.
  2. Charge kartice su kartice kod koje se iskorišteni limit mora otplatiti u jednom komadu sljedeći mjesec.
  3. Debitna kartice se izdaju na temelju depozitnih računa, te se ovdje raspolaže sa sredstvima koje su i dostupne na njima.
  4. Gotovinske kartice služe samo za podizanje gotovine u poslovnicama i bankomatima.
  5. Prepaid kartice su kartice koje nisu vezane uz bankovni račun, već su to kartice koje su unaprijed plaćene, odnosno na njima postoji jedan određeni novčani iznos.
         
Ocjena: 4.8 / 5 (472 ocjena)