Koja je tvoja idealna tjelesna težina?

BMI
BMI

Indeks tjelesne mase / BMI (Body Mass Index) jedan je od načina kako procijeniti imate li višak ili manjak kilograma ili ste teški baš onoliko koliko je to optimalno za vaše zdravlje. Izračunati ga možete u brojnim online kalkulatorima u koje se unosi nekoliko podataka – vaša visina, težina, spol i, kao korektivni element, dob. Nakon toga kliknete ‘izračunaj’ i dobijete BMI. Kalkulator će vas upozoriti jeste li pothranjeni, imate li idealnu težinu, prekomjernu ili ste pretili. U najgorem slučaju, upozorit će vas na jaku pretilost.

Indeks tjelesne mase (BMI) zatim možete pogledati i u tablici. Ondje se vidi kolike su ‘normalne’ vrijednosti za vaše godine, jeste li na granici neke od njih ili ste čvrsto u sredini. Preporuka je da svatko onaj kojem je BMI neka od ekstremnih vrijednosti, bila to pothranjenost ili jaka pretilost, svakako ode k svom liječniku i porazgovara s njim o tome kako postići optimalnu tjelesnu težinu.

Indeks tjelesne mase ipak ne treba u svakom slučaju uzeti zdravo za gotovo. Naprimjer, ljudi koji puno vježbaju, osobito oni koji rade na gradnji mišića ili se bave bilo kojim sportom u kojem je masa važna, često imaju visok BMI. No, njihovo zdravlje nije u opasnosti od prekomjerne tjelesne težine jer analiza tjelesne mase uglavnom pokazuje visok udio mišića i mali udio masnoća. Isto tako, osobe koje, recimo, žive sjedilačkim, neaktivnim načinom života mogu imati optimalan BMI, a u stvarnosti biti pretile zbog manjka mišićnog, a viška masnog tkiva.

Dakle, indeks tjelesne mase i njegova uporaba su ograničeni. Online kalkulatori ne mogu vam dati definitivan odgovor je li vaša težina idealna – riječ je samo o procjeni. Ako ste u nedoumici i brinete za svoje zdravlje zbog manjka ili viška kilograma, najbolja preporuka uvijek je posjetiti vašeg obiteljskog liječnika i iznijeti mu svoja razmišljanja.