Kako je premijer ponizio oporbu

Razumljiv je gnjev vođa oporbe:
Sanader je povukao potez za koji oni, kad su bili na vlasti, nisu imali hrabrosti

Ako bi se sudilo po reakcijama opozicije, onda je operacija Maestro za Sanaderovu vlast totalno pogrešna i promašena. Bolje bi joj, valjda, bilo da ništa protiv kriminala nije ni poduzimala. Hapšenje trojice potpredsjednika Fonda za privatizaciju i drugih aktera njihove zločinačke mreže dočekano je kao krunski dokaz o povezanosti aktualne Vlade s kriminalom. Šef glavne opozicijske stranke Zoran Milanović govori o krahu Sanaderove vlasti, predsjednica HNS-a Vesna Pusić traži ostavku kompletne Vlade i u Saboru pokreće inicijativu za izglasavanje nepovjerenja. Zaista, treba li premijeru slati čestitke ili je primjerenije tražiti ostavku?

IZBORNA TEMA
Ivo Sanader ukrao je glavnu izbornu temu opoziciji. Još u subotu oporbeni su lideri na sve strane grmjeli o tome kako je “korupcija model ponašanja u Hrvatskoj” adresirajući odgovornost na vladajuće. I zvučalo je to vrlo uvjerljivo. Od subote ujutro, kada su pozatvarani hahari iz Fonda za privatizaciju, premijer se predstavlja kao prvi borac protiv korupcije. Glavni hendikep HDZ-ove vlasti preokrenuo bi u svoju glavnu prednost. Gnjev opozicije je razumljiv. Pokušaji da mu zaustave manevar legitimni. Ali njihova je vjerodostojnost također falična. Najviše dižu glas upravo oni koji bi morali čkomiti. Pitanje je može li se opozicija legitimirati kao borac za poštenu Hrvatsku dok joj Ratko Čačić i Slavko Linić viču za Sanaderom: Drž’te lopova! Između vladajuće i opozicijskih stranaka trenutno se vodi ogorčena bitka oko interpretacije akcije Maestro i njezina značenja. Mnogi u ratu za tumačenje pokazuju veću borbenost nego u obračunu s kriminalom.
Stav da se hvatanje megalopovluka u Fondu za privatizaciju može smatrati velikim uspjehom aktualne vlasti moguće je potkrijepiti s više argumenata. Prvo, riječ je o najvećem antikorupcijskom pothvatu pokrenutom u samostalnoj Hrvatskoj. Premda najveći pljesak ide četverolistu: Državno odvjetništvo, USKOK, policija i tajne službe, koji su akciju realizirali, ni izvršna vlast nije bez zasluga. Operacija se sigurno nije vodila mimo Sanaderova znanja i volje. Europa je pritiskala da se nacionalni antikorupcijski program provede, zatvaranje nekih u mitu uhvaćenih doktora nije smatrala dovoljnim dokazom ozbiljnosti. Ali, baš kao i u slučaju hapšenja Gotovine, sadašnja je Vlada uradila ono što su drugi eskivirali.

ZASLUGA
Drugo, premijer Sanader sigurno broji neke zasluge i za činjenicu da su državne institucije danas osposobljene provesti akcije vrhunskih zahtjeva. Vlada je omogućila realizaciju operacije odobravajući ogromna sredstva za njeno financiranje. Ali još važnije, konsolidirala je službe koje su godinama bile izvan funkcije ili su nastupale kao sluškinje političkih interesa. Imponira profesionalnost s kojom su Bajićevo Državno odvjetništvo i USKOK, policija i Karamarkov obavještajni aparat odradili u svakom pogledu vrlo kompliciran zadatak. O značajnoj promjeni u tim institucijama govori i činjenica da u godinu dana ništa od Maestra nije provaljeno.
Treće, hvatanje privatizacijske mafije dolazi, istina, s velikim zakašnjenjem, ali ta činjenica ide na dušu prethodnim koliko i aktualnoj vlasti. Uz jednu ogromnu razliku. Diferentno svim prijašnjim Vladama, Sanaderova je napokon nešto konkretno i napravila. Istraga će vjerojatno pokazati da je Fond za privatizaciju od svoga osnivanja leglo kriminala. Ta je institucija zapravo formirana kao instrument kriminalnih projekata. Javnost oko toga odavno nema nikakvih dilema. Ali sve dosad nitko taj mehanizam nije ni pokušao demontirati. Štoviše, Linić i Čačić, koji danas na sav glas prozivaju Sanaderovu vlast, proglašavajući je odgovornom za otkriveni kriminal, također su sjedili u upravnim strukturama istoga Fonda. Čak su kumovali nekim mutnim privatizacijskim aranžmanima. Ljubo Jurčić, još uvijek potencijalni SDP-ov kandidat za premijera, danas otkriva da je “nečiste situacije” rješavao stopiranjem odluka. Ali nitko dosad nije poslao policiju da privatizacijsku bandu konačno i pohapsi. Sanaderu se ta činjenica mora priznati.

LOV NA KORUMPIRANE SUCE
Hoće li Bajić organizirati operaciju Maestro u sudstvu
Na adresu Državnog odvjetništva i drugih institucija koje su ulovile veliki kriminal u Fondu za privatizaciju sada sa svih strana stižu čestitke. Čestita Sanader, čestitaju prvaci opozicije. Ali što će ispasti od mnogo hvaljene operacije Maestro na koncu će ipak odlučiti pravosuđe. Na pravosudnim je institucijama sada velika odgovornost da odrade svoj dio posla u sankcioniranju privatizacijskog lopovluka. Ali pravosuđe se dosad u tome pokazalo potpuno neuspješno. Nije funkcioniralo kao sredstvo pravde, nego kao institucija za distribuciju nepravde. Za neke kapitalce privatizacijske pljačke čak su i njihovi odvjetnici znali govoriti da im se sudi za ono što nije sporno ili im se ne može dokazati, a nitko ih ne pita za djela koja ih najviše terete. Javnost je uvjerena da je takva situacija posljedica velike korumpiranosti pravosuđa. Možda bi državni odvjetnik Mladen Bajić trebao organizirati jednu Maestro operaciju i u sudačkim redovima.