Povijest Globusa

Tjednik Globus zauzima, nesumnjivo, posebno mjesto na hrvatskoj medijskoj, ali i političkoj sceni. Od svog prvog broja, Globus je list kojeg se čita, citira i uvažava u javnosti, te čiji su autori i sugovornici najvažniji sudionici političkog, kulturnog i svekolikog društvenog života.
Kao prvi uspješni postkomunistički tjednik nastao u Hrvatskoj, Globus se vremenom pretvorio u novinsku instituciju.

Prvi broj Globusa izašao je u prosincu 1990. godine, u zamršenim političkim okolnostima, nakon promjene vlasti u zemlji i pada polustoljetnog komunističkog režima. Tada je Globus – kao i neki drugi listovi, koji danas više ne izlaze – predstavljao značajan medijski oslonac nastajućem višestranačkom, demokratskom društvu. Istodobno, Globus je promovirao obrasce modernog, zapadnog žurnalizma, od prezentacije i pisanja novinskih tekstova, do prijeloma i tretmana fotografije.
Nedugo kasnije, sredinom 1991, Globus je, silom povijesnih prilika, postao ratni magazin, koji je bez propagande, analitički i kritički, pisao o svim zbivanjima tijekom Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine.

Globus je tih godina, prvi, pisao o tamnim stranama hrvatskog oslobodilačkog pokreta, od ubojstva obitelji Zec do Oluje.

Nakon 1995. Globus se, pišući o najvažnijim društvenim temama i postajući najvažnija medijska tribina opozicijskih politieara, pokazao relevantnim mjestom hrvatske politike.
List je tih godina, često, bio i jedino novinsko izdanje koje je izvještavalo o promašajima i zloporabama državne vlasti i tadašnjeg poglavara.

Nakon 1997. Globus mijenja format i prelazi na tisak u boji, u formi modernog newsmagazina, što je i danas. Nakon Globusa, to su načinili i preostali politički tjednici u zemlji, od kojih su neki tek Globusovi derivati.

Današnji je Globus moderni politički magazin, privržen vrijednostima liberalnog demokratskog društva, a sastavljen od najvažnijih političkih, kulturnih, sportskih i općedruštvenih tema. Tjedni se danas bavi velikim istraživanjima društvenih fenomena i hrvatske politike, izvješćuje o novostima u svijetu kulture i znanosti, te je relevantan izvor informacija iz najvažnijih životnih područja.
Do sada je na tržište plasirano više od 45 milijuna primjeraka Globusa, što je tek brojka koja govori o značenju nacionalnog političkog tjednika.